OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČКOG NASILJA U OSNOVNOJ ŠКOLI „VOJVODA MIŠIĆ“PECКA

U Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić“ Pecka učenici i zaposleni su 24. februara 2021. godine obeležili Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Poslednje srede u februaru pod nazivom „Dan roze majicaˮ u okviru preventivnih aktivnosti i zaštite od nasilja i diskriminacije u okviru ustanove učenici i zaposleni škole promovisali su prevenciju i zaštitu dece i učenika od nasilja i diskriminacije, akcentovan je značaj tolerancije, empatije, poštovanje prava i različitosti, razvijanje saradnje i osnaživanje za nenasilnu komunikaciju i nenasilno rešavanje konflikata.
Širom sveta se poslednja sreda u februaru obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i posvećena je Čarlsu Meknilu, učeniku iz Кanade. Hrabri učenik je u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga je pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Roze majicu Čarls je obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Događaj je inspirisao grupu aktivista u kanadskoj provinciji 2007. godine koji su kupili roze majice i podelili ih učenicima u školi, kao znak podrške dečaku.

Roze majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama. Učenici i zaposleni Osnovne škole „Vojvoda Mišić“ Pecka nosili su roze majice i realizovali aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja uz poštovanje epidemioloških mera kroz održavanje radionica, debatu, izradu panoa i izložbu učeničkih radova. Poslate su poruke drugarstva i asertivne komunikacije, izražen je odlučan i jedinstven stav da nasilje nije prihvatljivo u školskoj sredini u bilo kom obliku.
Učenički parlament Osnovne škole „Vojvoda Mišić“Pecka

Check Also

Ministar Martinović obišao radove na objektu srednjeg obrazovanja u Osečini

Rekonstrukcija i adaptacija objekta srednje škole u okviru vaspitno-obrazovnog centra „Braća Nedić“ u Osečini privode …