Upisom u OVC “Osečina” do kvalitetnog obrazovanja i zaposlenja

Glavni  zadatak svake obrazovne ustanove jeste da vodi racuna o nacinu i kvalitetu obrazovanja, uslovima obrazovanja i ostvarenosti ciljeva sistema obrazovanja i vaspitanja.

Obrazovno-vaspitni centar „Osečina“ kao obrazovna ustanova koja ostvaruje razlicite nivoe obrazovanja, od osnovnog do srednjeg, uključujući različite obrazovne profile za sticanje stručnih zvanja, vestina i umeća, svoj obrazovni rad ostvaruje uz pomoc stručnog nastavnog kadra, savremene opremljenosti kabineta, ali i visokim procentom prolaznosti upisa na fakultete, učešća učenika na mnogobrojnim takmičenjima i sportskim aktivnostima koje rezultira velikim brojem osvojenih nagrada.

Poslednjih  godina škola vodi računa o interesovanjima učenika, njihovim željama i vizijama usmerenim ka poslovnim ciljevima, ali i potrebama tržišta za određenim zanimanjima i obučenim profilima rada na teritoriji naše opštine, ali i čitavog Kolubarskog okruga. Shodno tome, škola bira i otvara smerove obrazovnih profila prema interesovanjima kroz razgovore sa učenicima.

Ove godine, učenicima škola nudi  četvorogodišnji smer obrazovnog profila turističko-hotelijerski tehničar, orijentisan ka sticanju visokog nivoa znanja stranih jezika, ali i stručnosti i profesionalnosti kroz praktičnu nastavu u hotelu visoke kategorije na Kopaoniku sa kojim škola ima potpisanu poslovnu saradnju kao i mogućnosti za dalje školovanje na fakultetima.

Takođe, škola upisuje i kombinovano odeljenje trogodišnjeg zanimanja trgovac-kuvar, kao jedno veoma traženo i zastupljeno zanimanje. Program pohadjanja trogodišnjeg zanimanja trgovac pored redovne nastave, sastoji se u obavljanju praktične nastave van škole u trgovinskim lancima kompanije „Europrom“ kako u Osečini, tako i u maloprodajnim objektima u Peckoj i Zavlaci, gde najbolji učenici dobijaju ponudu za zaposlenje.

Pored 15 učenika trogodišnjeg zanimanja trgovac, škola upisuje i 15 učenika zanimanja kuvar koje je prema podacima Službe za zapošljavanje Kolubarskog okruga zanimanje koje je najviše traženo i gde nema kuvara sa stečenom diplomom bez posla. Ono po čemu je škola specifična i posebna je veliki broj časova praktične nastave koja se odvija u školskoj kuhinji, u ugostiteljskim objektima naše opštine  i kuhinji hotela „Zoned“ na Kopaoniku, gde učenici dobijaju mogućnost da unovče svoje stečeno zvanje.

Obrazovno-vaspitni centar „Osečina“ kao škola akreditovana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja dobru investiciju u budući posao kako kroz kvalitetno obrazovanje tako i kroz mogućnost zaposlenja nakon završetka praktične nastave.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …