КAD SE DETE RODI

U Istorijskom arhivu Šumadije u Кragujevcu 15. maja 2023. godine svečano je otvorena izložba “Кad se dete rodi” Narodne biblioteke Osečina. U okviru programa prikazan je i kratkometražni dokumentarno – etnološki film koji svedoči o nematerijalno – kulturnom nasleđu našeg kraja. Svečano otvaranje je upriličeno u okviru programa manifestacije „Svetskog dana muzeja“ a simbolika je htela da to bude na Dan porodice.

Izložba „Кad se dete rodi“ predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe kroz prikaz tradicionalnih običaja i verovanja vezanih za rođenje deteta, obuhvata i različite aspekte života ljudi u vezi sa rođenjem na tradicionalni način . Takođe se fokusira na različite kulture i običaje vezane za ovaj važan događaj u životu svake porodice. Ima za cilj da očuva i predstavi bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasleđa podgorskog kraja vezanog za rođenje deteta, kao i da podstakne razumevanje i poštovanje različitih kultura i tradicija. Postavka sadrži različite elemente koji zajedno stvaraju jedinstveno iskustvo za posetioce.
„Priča oslikava porodične odnose, počevši od uloge i položaja žene u tradicionalnoj kulturi, u okviru zadružnih, a zatim inokosnih porodica preko samog čina porođaja žena u kućnim uslovima i postupaka koji se preduzimaju, preko načina odgajanja dece propraćenih brojnim verovanjima, običajima i zabranama do uloge deteta u savremenoj porodici u osečinskoj oblasti kroz jedan duži perid od kraja 19. i početka 20. veka do danas.

Izložba „Кad se dete rodi“ predstavlja značajan doprinos u proučavanju tradicionalne srpske kulture, naročito u delu koji se odnosi na decu i detinjstvo, temu koja je uvek aktuelna u okviru etnološke nauke.“ – istakla je na otvaranju etnolog Svetlana Radojković.

Narodna biblioteka Osečina se zahvaljuje Istorijskom arhivu Šumadije i direktorki Sanji Živković što su omogućili da se običaji Podgorine u vezi sa rođenjem i detinjstvom predstave u srcu Šumadije. Hvala muzejskom savetniku etnologu Svetlani Radojković iz Narodnog muzeja u Кragujevcu na stručnom i kritičkom prikazu izložbe. Veliku zahvalnost dugujemo Narodnom muzeju Valjevo: direktorki Jeleni Nikolić Lekić i etnolozima Gordani Pajić i Nataliji Marković, koji su nam pomogli da izložbu postavimo i upotpunimo predmetima iz etnološke zbirke.
Publika u Šumadiji našu izložbu može pogledati do 23. maja. 2023. godine.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …