U PECКOJ ZAVRŠEN PUTUJUĆI FESTIVAL FILMA „MLADENCI 2023.“

U subotu, 25. marta u velikoj sali Narodne biblioteke Osečina u Peckoj završen je 17. Putujući festival dokumentarno-igranog filma Mladenci 2023.
Festival je počeo, tradicionalno, u Loznici 22. marta, zatim su filmovi prikazani u Malom Zvorniku i Ljuboviji.
Prikazana su četiri filma iz filmske radionice porodice Pantelić: „Priče iz vodenice“, „Stari kovač“, „Tain“, uključujući i premijeru dokumentarno-igranog filma „Doko”, koji je posvećen Dobrivoju Panteliću. Pola veka je filmskom kamerom svedočio o prohujalom vremenu, a pomenuti film je posveta njegove porodice njemu.


Etnografski muzej u Beogradu ustanovio je od prošle godine nagradu „Dobrivoje Pantelić” za najbolji film o autohtonoj kulturi u sopstvenoj produkciji, kao i nagradu za najbolji televizijski film.
Program festivala svojim čarobnim glasom otvorila je Dunja Blažić iz Loznice. Opština Osečina je pokrovitelj festivala, i u to ime prisutne je pozdvavio prvi čovek opštine, predsednik Nikola Tomić. Veliku podršku Filmskoj kući Pantelića pruža TO „Podgorina“ i OŠ „Vojvoda Mišić“. U ime te lepe saradnje prisutnima se obratio Dragan Popović direktor Turističke organizacije. Pesnik i zdravičar Ljutomir Rundić pozdravio je publiku u ime stalne glumačke postavke.
Nakon projekcije, publici su se predstavili akteri filmova, a u ime sutora filmova prisutne je pozdravio Dokin naslednik – Milan Pantelić.
Sedamnaesti putujući festival razlikuje se od svih prethodnih, jer je prvi bez njegovog tvorca Dobrivoja koji je preminuo pre tri godine.

Check Also

Sajamski dani počeli sa obeležavanjem 100 godina FK “Ribnikar” Pecka

Danas je u Peckoj obeleženo 100 godina od osnivanja FK Ribnikar. Revijalna utakmica veterana FK …