NAJBOLJI SLAVSКI КOLAČ IZ OSEČINE

U nedelju 26. marta 2023. godine u Domu kulture sela Vlaška održana je tradicionalana manifestacija „Slavski kolač“ čiji je organizator Udruženje „Od predaka za budućnost“ na čelu sa predsednicom Vesnom Vujić. Manifestacija je održana po šesti put sa ciljem da se ukaže na značaj i simboliku slavskog kolača kao neizbežnog dela porodične slave. Na izložbi su se predstavili pojedinci i udruženja sa svojim rukotvorinama, hranom i pićem, u duhu tradicije i običaja našeg naroda.
Manifestaciju je otvorio predsednik GO Mladenovac Vladan Glišić, pored lokalnih izlagača, učešće su uzeli udruženja iz Osečine zajedno sa Narodnom bibliotekom Osečina, kao i udruženja iz Svrljiga, Grocke, Barajeva.

Predstavnice Narodne biblioteke Osečina, projekata „U susret potrebama starih“, prelja Ivana Ilić, uzeli su učešće na 5. manifestaciji posvećenoj slavskom kolaču. Ovom prilikom u Šumadiji predstavili smo kulturu, tradiciju, manifestacije i prirodne blagodeti opštine Osečina. To je bila prilika da pozovemo udruženja da uzmu učešće na našem Sajmu šljiva.
Posle bogatog Кulturno umetničkog programa, proglašene su pobednice koje su uzele učešće na Manifestaciji. Rada Ivanović za predstaljanje običaja slavskog kolača osvojila je prvo mesto.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …