SAOBRAĆAJNA OLIMPIJADA – TAKMIČENjE UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNjE ŠKOLE

Agencija za bezbednost saobraćaja Republke Srbije, u saradnji sa Opštinom Osečina i Obrazovno-vaspitnim centrom „Braća Nedić”, u prostorijama škole organizovala je takmičenje učenika srednjih škola o bezbednom ponašanju u saobraćaju.„Saobraćajna olimpijada“ deo je pilot projekta koji je pokrenula Agencija za bezbednost saobraćaja, a koju sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama na području Policijske uprave Valjevo.

U ime Opštine Osečina, decu i predstavnike Agencije za bezbednost saobraćaja , pozdravili su Veličko Marković, koordinator za bezbednost saobraćaja i Zorica Pavlović, pomoćnik predsednika opštine za društvene delatnosti.

Istaknut je značaj bezbednog ponašanja u saobraćaju mladih i vozača početnika, za dobrobit cele zajednice. Učenicima OVC putem prezentacije, predstavnik ABS Miloš Milkić, prikazao je ispravne i bezbedne načine kretanja u saobraćaju, kao i najčešće uzroke koji dovode do saobraćajnih nezgoda: vožnja pod dejstvom alkohola, nevezivanje sigurnosnog pojasa i neprilagođena brzina.

Poseban i dirljiv trenutak bilo je lično iskustvo Slaviše Savića, kao osobe sa invaliditetom nastalim usled saobraćajne nezgode. Životno iskustvo mladića od 17. godina, vožnja bez vozačke dozvole, neprilagođena brzina i potreba da se stigne „što pre“, prekinuli su normalan i uredan život srednjoškolca Mašinske škole.

O saobraćajnoj nezgodi, doživotnim posledicama i novom početku života prilagođenom nastalim telesnim deformitetima, kao i teškoćama sa kojima se neprestano suočava, Slaviša je predstavio slikom, rečju i primerom. Nakon razgovora i saveta za bezbedno ponašanje u saobraćaju, učenici su pristupili rešavanju testa. Na osnovu rezultata najbolje plasirani će biti učesnici i predstavnici škole na republičkom takmičenju.

Koliko je izmenjena svest i percepcija pod dejstvom alkohola, učenici su se uverili pomoću naočara koje prikazuju stanje pod dejstvom 2 promila alkohola. Koliko god se trudili, sa naočarima deca nisu pokazivala rezultat kao bez njih, rukovanje, nestabilno stajanje na jednoj nozi, obilaženje čunjeva, usporeni i nedefinisani pokreti. Nadamo se da će zajednički napori odraslih, roditelja i zaposlenih u obrazovnim ustanovama uticati i biti model bezbednog ponašanja u saobraćaju, zbog dece, zbog svih nas – Um na drum.

Predstavnici Opštine Osečina su se zahvalili ABS na aktivnostima koje sprovodi i naporima koje ulaže kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbedni.

Check Also

Raspisan konkurs u Sremskoj Kamenici za upis u Srednju školu unutrašnjih poslova

Pripadnici Policijske stanice u Osečini razgovarali su sa učenicima osmog razreda Osnovne škole „Braća Nedić“ …