PREDSTAVLJENA “OTVORENA POLJA RADOVANA BELOG MARKOVIĆA”

U utorak, 22. novembra u velikoj čitaonici biblioteke predstavljena je nova knjiga kolekcije Odgovori, koja sadrži razgovor novinara Miloša Jevtića i nedavno preminulog književnika Radovana Belog Markovića.

Miloš Jevtić, čijem radu i delu srpska kultura duguje mnogo, uspeo je da svojim pitanjima podstakne Radovana Belog Markovića, da pokaže da je zapravo on pisac koji je samoga sebe stvorio.
Naš veliki pisac u knjizi se prikazuje se kao čovek koji sa toliko topline govori o onima koji su pre njega disali “ćelijanski” vazduh, sela kod Lajkovca u kom je rođen. To su ne samo njegovi dedovi, babe i najbliži preci nego i sve ono što je u šali nazivao “ćelijanskim čovečanstvom”, odnosno svi ljudi koji su živeli u tom kraju i u kolubarskom podneblju.
Radovan Beli Marković je poglede na svoje delo, književnost i umetnost i na srpski narod u Balkanskom podnebesju izložio svojim bogotam jezikom i stilom.
Izlazak knjige iz štampe Beli nije dočekao.

O knjizi su govorili prof. dr Slavica Garonja, prvi dobitnik nagrade „Radovan Beli Marković“, i dugogodišnji prijatelji Radovana Belog Mrkovića: bibliotekar Gradske biblioteke Lajkovac Daren Milivojević, profesor Branko Matić i naposletku, autor, doajen srpskog novinarstva Miloš Jevtić, koji je prvi dobitnik nagrade „Beli“.

Check Also

Razdragani mališani pokazali humanost na prvom “Čep festu” u Osečini

Udruženje Čep za hendikep u saradnji sa Obrazovno -vaspitnim centrom “Braća Nedić, Predškolskom ustanovom ”Lane” …