PREDSTAVLJENA “OTVORENA POLJA RADOVANA BELOG MARKOVIĆA”

U utorak, 22. novembra u velikoj čitaonici biblioteke predstavljena je nova knjiga kolekcije Odgovori, koja sadrži razgovor novinara Miloša Jevtića i nedavno preminulog književnika Radovana Belog Markovića.

Miloš Jevtić, čijem radu i delu srpska kultura duguje mnogo, uspeo je da svojim pitanjima podstakne Radovana Belog Markovića, da pokaže da je zapravo on pisac koji je samoga sebe stvorio.
Naš veliki pisac u knjizi se prikazuje se kao čovek koji sa toliko topline govori o onima koji su pre njega disali “ćelijanski” vazduh, sela kod Lajkovca u kom je rođen. To su ne samo njegovi dedovi, babe i najbliži preci nego i sve ono što je u šali nazivao “ćelijanskim čovečanstvom”, odnosno svi ljudi koji su živeli u tom kraju i u kolubarskom podneblju.
Radovan Beli Marković je poglede na svoje delo, književnost i umetnost i na srpski narod u Balkanskom podnebesju izložio svojim bogotam jezikom i stilom.
Izlazak knjige iz štampe Beli nije dočekao.

O knjizi su govorili prof. dr Slavica Garonja, prvi dobitnik nagrade „Radovan Beli Marković“, i dugogodišnji prijatelji Radovana Belog Mrkovića: bibliotekar Gradske biblioteke Lajkovac Daren Milivojević, profesor Branko Matić i naposletku, autor, doajen srpskog novinarstva Miloš Jevtić, koji je prvi dobitnik nagrade „Beli“.

Check Also

Obeležena godišnjica pogibije Pilota pukovnika Milenka Pavlovića

Na današnji dan pre tačno 24 godine, na nebu iznad Valjeva herojski je poginuo pukovnik …