Kampanja energetske efikasnosti u osnovnim školama: „Okreni na zeleno“

U okviru realizacije projekta „Tehnička pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike za sprovođenje novog zakona o energetici i Direktive o obnovljivim izvorima energije“ sredstvima Evropske unije i sredstvima Rebublike Srbije finansirana je kampanja o razvoju svesti javnosti o energetskoj efikasnosti.

Opština Osečina i osnovne škole uključile su se u kampanju energetske efikasnosti nizom promotivnih i edukativnih aktivnosti u okviru kojih su podeljene majice sa sloganom kampanje „Okreni na zeleno“.

U ime lokalne samouprave majice su podelile Zorica Pavlović, pomoćnik predsednika opštine i Suzana Gligorić, savetnik za inspekcijske poslove.
U OŠ „Vojvoda Mišić“ u Peckoj učešće su uzeli učenici četvrtog razreda sa učiteljicom Slavicom Đurđević, uz podršku direktora Slobodana Todorića.

Stečena saznanja o energetskoj efikasnosti, obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije, predstavili su u vidu panoa na navedenu temu. Dečje učešće nagrađeno je promotivnim majicama. U razgovoru sa decom zapaženo je odgovorno ponašanje i sprovođenje mera energetske efikasnosti koje smo analizirali kroz uslove u kojima borave, led sijalice, pvc prozori, grejanje na biomasu i drugo.


Slične aktivnosti realizovali su i učenici izdvojenog odeljenja OVC „Braća Nedić“ u Ostružnju sa učiteljicama Ljiljanom Tijanić i Vericom Petrović.

Istaknuto je da je tumačenje pojma energetska efikasnost često pogrešno interpretiran kao ušteda energije, što neizbežno dovodi do smanjenja kvaliteta života, ali ne kao smanjenje utroška energije za proizvodnju ili život ljudi, što se ostvaruje kroz različite tehničke mere i promene u ponašanju, što je krajnji cilj.

Из серијала Глас Подгорине. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …