Oj, Srbijo među pesmama, među šljivama: Pohvala šljivi i izložba “Zlatne ruke”

Narodna biblioteka Osečina organizator je takmičenja u govorenju zdravica sa ciljem da neguje i podstiče usmeno besedništvo i obogaćuje kulturni program u toku Sajma šljiva.

Takmičenje u govorenju zdravica održava se DEVETI put u okviru programa Sajma šljiva. Zdravice su kratke, sažete, stihovane tvorevine, imaju prilično utvrđen sadržaj, zavisan od namene, ali način izražavanja nije strogo ograničen. Zdravice uz rakiju u srpskoj narodnoj tradiciji iznikle su iz čovekove svakodnevice i potrebe da se upotpune običaji vezani za rođenja, krsno ime, svadbe… Kao deo srpske usmene baštine, zdravice se svrstavaju u narodne lirske običajne pesme, i za razliku od obrednih koje su se u savremeno doba izgubile iz upotrebe zajedno sa obredima uz koje su pevane, sačuvale su se do današnjih dana.

Zdravice se nalaze na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tema zdravica koje su se našle na takmičenju je šljiva. Zdravica se govori pred žirijerm napamet, bez muzičke pratnje i može trajati najviše pet minuta. Opština Osečina je nagradila najbolje zdravičare. Žirijem je predsedavao Mihajlo Pantić književnik, kritičar i univerzitetski profesor, predsednik, Otac Radenko Andrić, član, Gordana Pajić, etnolog, član, Dragica Puljezević profesor srpskog jezika i književnosti član, i Ana Vasiljević, direktor Narodne biblioteke Osečina, član.Ove godine učešće u takmičnju uzelo je 13 takmičara. Komisija je donela sledeću odluku:

Prvo mesto je zauzela Milenka Raičević iz Valjeva, dok drugo mesto dele: Marjana Malešević iz Osečine i Dragiša Simić iz Mionice, treće meto je pripalo Milomiru Obradoviću iz Deča.

Izložba “ZLATNE RUKE” je deo Sajma šljiva gde domaćice i Udruženja predstavljaju tradicionalna jela i pića i narodne običaje koji se održava na platou Narodne biblioteke Osečina koja je i ujedno organizator manifestacije “Zlatne ruke”, „Trg starih zanata“, „Poselo kraj lapeka“, „Takmičenja Zdravičara“.


Pored izložbenog dela, na ovom sajmu odlično su osmišljena i predavanja i debate o sadašnjosti i budućnosti šljive oko nas, kao i predavanja na temu pčelarstva.

U organizaciji Pčelarskog udruženja Pera Jovanović Komirićanac održana je diskusija o otkupu i plasmanu meda o čemu je govorio direktor pogona “Naš med”, Nenad Protić, kao i stručno predavanje “Uzgoj visokokvalitetnih matica uz korišćenje “jenter i nikot” aparata”, predavač Veroljub Umeljić.

U subotu je održan i šahovski turnir koji je okupio veći broj učesnika nego prethodne godine. Najmlađi učesnik je bio Uroš Mijailović iz Osečine.

Check Also

Spektakl na otvaranju polusezone: OFK Osečina pregazila Lajkovčane na prolećnoj premijeri

Možda i jedan od najboljih dana od kako se igra fudbal u Osečini. Od samog …