Šljiva: put kraljice voća od njive do trpeze

Podgorina i njeni domaćini su naširoko poznati po uzgoju šljive koja sa punim pravom nosi epitet “kraljice voća”.

Selo Gornje Crniljevo, je selo u opštini Osečina, u kome šljiva rađa svake godine.

Goran Simić se proizvodnjom šljive bavi od 1989. godine, tačnije od svoje 19-te godine. Trenutno uzgaja oko 4.000 stabala šljive, 2.500 svojih, ostalo je pod zakupom, koju neguje i održava kao svoju.

“Naše selo se nalazi ispod samog Vlašića tako da nas štiti od grada, mraza i ove godine šljive su rodile u svakom voćnjaku. Šljivu uglavnom proizvodim za potrebe svoje firme “Simić voće plus” koja posluje poslednjih nekoliko godina. Sušim je, čokoladiram i pečem rakiju za sopstvene potrebe. Pored čokoladnih šljiva, u firmi proizvodimo i čokoladu bez šećera i oko 17 vrsta voća u čokoladi. Naši proizvodi se nalaze u više od hiljadu prodavnica po Srbiji. Nedeljno prodamo oko 4000 čokalada bez šećera od 100 gr, i to je naš najprodavaniji proizvod. Ovih dana puštamo u prodaju i čokoladu sa 80% kakaoa a uzeli smo i novu opremu za proizvodnju. Trenutno kod nas radnici su angažovani na kupljenju šljiva, sortiranju, sušenju. Zadovoljni su oni a i mi. Od ovog posla može lepo da se živi,samo nam fali slobodno vreme. Mišljenja sam da svako ko radi može da ima lep život. Ovogodišnje cene ni sveže ni suve šljive još nisu određene, dok je prošle godine cena suve bila jedna od najvećih koju pamtim.

Što se tiče Sajma šljiva, iako pojedini kažu da on nema cvrhu i korist, to nije tačno. Potrebno je vreme i trud da bi se nešto isplatilo. Meni lično je Sajam dosta pomogao, jedini sam nosilac dve nagrade za najlepši šljivik a i zbog Sajma sam krenuo sa čokoladom”, istakao je Goran Simić.

Aleksandar Janković, je mlad poljoprivrednik iz sela Gornje Crniljevo koji pod šljivama ima 3,5 ha zemlje.

“Zajedno sa svojom porodicom se bavim proizvodnjom šljive, uglavnom stenlejom, jer se on pokazao kao najbolji. Radnike je svake godine sve teže naći, jer niko neće da radi u poljoprivredi, a potrebe su sve veće. Naše selo je poznato po tome što se skoro 140 domaćinstava bavi šljivarstvom i ima oko 40 mini sušara i nekoliko velikih protočnih velikih. Šljivu uglavnom sušim, veoma male količine predajem sveže. Što se tiče cene, još se ne zna, ali se ne očekuje visoka cena. Sajam šljiva podržavamo godinama, već imamo svoje kupce za slatko, šljivani kolačić i dr. Sve što pripremimo na Sajmu prodamo. Prošle godine smo dobili i nagradu za najlepši šljivik”, rekao je Aleksandar.

Oba domaćinstva posetio je i predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić, koji je sa domaćinima pričao o kvalitetu i prinosu šljive u ovoj godini, kao i o planovima za dalju preradu i plasman proizvoda na dalje tržište.

Sagovornici su istakli zahvalnost opštini Osečina koja se nakon 20 godina čekanja izborila za asfaltiranje opštinskog puta Vlašić-spomen kompleks i ujedno apelovala da se nastavi kontinuitet asfaltiranja seoskih puteva kako bi plasiranje ovog plavog blaga bilo mnogo lakše i isplativije.

Из серијала Живот сељака у Подгорини. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.Edit

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …