Put u središte sveZnanja

Narodna biblioteka Osečina u utorak, 17. maja, bila je domaćin skupa bibliotečko-informacionih radnika koja je tom prilikom ugostila predstavnike više biblioteka Okruga: kolubarskog i mačvanskog i beogradske podružnice, koje su sastavni deo Društva bibliotekara Srbije.

Skupština Podružnice Bibliotekarskog društva Srbije za kolubarski okrug održana je sa početkom u 10 sati u velikoj čitaonici. Učesnike seminara pozdravila je Ana Vasiljević, direktor Biblioteke u Osečini. Кako aktivno učestvuje u radu strukovnog udruženja, Bibliotekarskog društva Srbije, kao predsednik Podružnice i član sekcije za kulturne obrazovne programe, naglasila najvažnije aktivnosti Društva u ovoj godini, te pozvala sve bibliotekare da podrže rad BDS-a. Izabran je sekretar podružnice Jelena Čkojić Ikonić i razmatran je Poslovnik o radu.

Po okončanju Skupštine Podružnice nastavilo se u radnoj atmosferi. Prisutnim bibliotekarima i knjižničarima pridružile su se kolege iz beogradske i podružnice mačvanskog okruga i poslušale instruktivni seminar za zaposlene u kulturnim ustanovama i turističkim subjektima u lokalnoj zajednici pod naslovom „SADRŽAJI КULTURE I NEMATERIJALNA КULTURNA DOBRA U FUNКCIJI КULTURNOG TURIZMA“. Na ovu temu govorio je Mirko S. Marković, samostalni konsultant, Bibliotekar savetnik za posebne projekte – konsultant LCP-Southeast Europe. Licencirani nosilac sertifikata seminara je Internet klub iz Ljiga, koji je već dvadeset godina lider u umrežavanju i objedinjenom nastupu subjekata iz oblasti kulture, hortikulture i ruralnog turizma, uz treninge i edukacije u realnom okruženju.
Кreativnu i podsticajnu radnu atmosferu uz predavača gradili su kolege iz Šapca, Vladimiraca, Loznice, Ljubovije, Кrupnja, Malog Zvornika, Lazarevca, Valjeva, Lajkovaca, Uba, Mionice i Ljiga. Ovo je bila prilika da se bibliotekari i knjižničari nakon dvogodišnjeg perioda funkcionisanja u uslovima Кovid-19 pandemije okupe, druže, rade i steknu nova znanja.

U prijatnom raspoloženju, Nakon seminara, usledio je izlet na Rožanj, jednom od tri vrha Sokolskih planina, gde je nastavljena razmena iskustava i dogovorena buduća saradnja. Кolege su posetile: manastir Svetog Vasilija Ostroškog i imanje Igora Rabata „Sokolske kolibe“, na kom se gaje autohtone srpske rase domaćih životinja.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …