Heroj pilot Milenko Pavlović- 23 godine besmrtnosti

Navršilo se 23. godine od poslednjeg leta heroja iz Podgorine, pilota pukovnika Milenka Pavlovića. U rodnom selu našeg heroja i ove godine obeleženo je sećanje na jedan patriotski podvig koji je Milenka odveo u besmrtnost.

U spomen kompleksu koji je podignut osečinskom heroju u čast, danas su na parastosu poginulim u ratovima i polaganju venaca, pored porodice i domaćina iz opštine Osečina prisustvovali i predstavnici 204. vazduhoplovne brigade na čelu sa komandantom, brigadnim generalom Branom Krnjajićem, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predstavnici MUPa RS Policijska stanica Osečina, Vojna kasarna “Vojvoda Živojin Mišić” Valjevo, Lovačko udruženje “Milenko Pavlović Pilot, Udruženje boraca “Gvozdeni puk”, meštani Gornjeg Crniljeva, gradjani Osečine, rodbina i prijatelji našeg heroja.

Nakon polaganja venaca prisutnima se obratio predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić:

“Nećete vi da ginete, ja ću! Ta rečenica koju je izgovorio pred poletanje zlatnim slovima ispisana je u istoriji Srbije. U njoj je stala sva vrlina njegovog bića, hrabrog i nepokolebvljivog. Ustvari, Milenko Pavlović za nas nikada nije ni otišao. Svake godine, kada sve olista, u hladu borova njegovog rodnog sela, okupimo se želeći zanavek da sačuvamo sećanje na njega. Zbog toga smo i danas tu. Bio je neustrašiv. Svojim delom zadužio je Podgorinu, ali i celu Srbiju. Hrabro, kao što je i živeo, ušao je u red legendarnih komandanata i pilota. Naš heroj iz Podgorine upisao se u red besmrtnih srpskih junaka. Još dugo će Srbija čekati na takvog heroja, koji je baš na ovom mestu u gumenim opancima sanjao da leti nebom. I leteo je za sve nas, spreman da položi ono što je najdragocenije, a to je život! Slava mu i hvala!”

U kulturnom delu memorijala Sladjana Vasiljević iz Pecke i učenici Škole glume pri Narodnoj biblioteci Osečina- Iva Pavlović i Nenad Simić predstavili su se recitovanjem pesama o Milenku Pavloviću. Nakon Programa odrzana je fudbalska utakmica.

Ceo događaj ulepšalo je sletanje helikoptera na fudbalski teren u okviru spomen kompleksa što je posebno obradovalo decu.

Manifestacija je održana u organizaciji TO “Podgorina” iz Osečine uz podršku opštine Osečina, Narodne biblioteke Osečina, JKP ” Osečina”, a najviše zahvaljujući nesebičnom angazovanju meštana Gornjeg Crniljeva.

Check Also

Aleksandra Mladenović i Seka Aleksić nastupaju za Sajam Šljiva 2024.

Na ovogodišnjem Sajmu Šljiva, koji se održava od 30.08.2024. do 01.09.2024. nastupiće naše poznate pevačice …