Dan opštine Osečina: Sumirani rezultati iz prethodnog perioda i najavljene buduće investicije

Dan opštine Osečina, 16. april, obeležen je svečanom sednicom Skupštine opštine Osečina u parohijskom domu.
Polaganjem venaca na spomenik Dimitriju i Gligoriju Nediću na gradskom trgu započeto je ovogodišnje obeležavanje Dana opštine Osečina koji se proslavlja na godišnjicu boja na Čokešini u Prvom srpskom ustanku (1804.godine).

Prazničnom zasedanju Skupštine opštine Osečina, pored opštinskih funkcionera, prisustvovalo je sveštenstvo, načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić, prijatelji iz susednih opština i gradova, odbornici, članovi veća, direktori javnih ustanova i javnog komunalnog preduzeća, predstavnici Policijske stanice u Osečini, kao i nagrađeni koji su priznanje Opštine Osečina dobili za 2021. godinu.
Odbornike i goste na početku zasedanja pozdravio je predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić i tom prilikom prisutnima poželeo dobrodošlicu na svečanost, a svim sugrađanima čestitao praznik.

Povodom Dana opštine Osečina, Skupština opštine Osečina dodelila je priznanja opštine Osečina za 2021. godinu.

U oblasti stvaralaštva učenika i studenata nagradu je dobila:

  • MALEŠEVIĆ S. NIKOLINA iz Plušca, učenica VII razreda Obrazovno vaspitnog centra „Braća Nedić“ Osečina, za ukupne rezultate postignute u oblasti stvaralaštva učenika i studenata;

Specijalna nagrada za poseban doprinos razvoju i afirmaciji Opštine, dodeljena je:

  • POLICIJSKOJ STANICI OSEČINA, iz Osečine,

Specijalna nagrada za humanitarni rad, dodeljena je:

  • VLADANU ŽIVANOVIĆU, načelniku Policijske stanice Osečina,

Specijalna nagrada za plemenitost i hrabrost dodeljena je:

  • DEJANU VILOTIĆU iz Dragijevice, vojniku sa Paštrika.

Video materijal o nagrađenima možete pogledati klikom na link ispod.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLgtLQWikZmV85xvXhZFlKimn82C9qn_b0

Čestitku povodom Dana opštine u svom obraćanju uputio je i predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i izneo šta je urađeno u prethodnih godinu dana i naveo buduće investicije. Govor prenosimo u celosti:

“Uvaženi gosti, poštovani sugrađani, drage kolege i saradnici. Zadovoljstvo mi je da Vas pozdravim, poželim dobrodošlicu i čestitam praznik – Dan opštine Osečina!

Kada sam izabran za predsednika opštine Osečina obećao sam da ću vam „polagati račune“ uveren da je moje zalaganje za dobrobit meštana opštine iskrena borba da svaki njen građanin živi bolje i da na tom putu ima moju bezgraničnu podršku. Naša država, naš predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije su naši partneri, podrška i oslonac. Ostalo činimo mi. Dan opštine je prilika da vas ukratko podsetim na kontinuirani rad i ukupne rezultate u oblasti privrede, poljoprivrede i ruralnog razvoja, vaspitno-obrazovnog rada, obrazovanja, socijalne zaštite, ali i najavim investicije za koje se borimo da dođu u našu opštinu. Uradili smo dosta, ali nas mnogo posla čeka.

Izgradili smo obilaznicu oko Osečine i asfaltirali naselje Piskavice. Vrednost ove investicije je 43.000.000,00. Rešili smo probleme na tri kritične tačke na reci Jadar, i taj posao vredan je 45.000.000,00 din. Koliko su nam deca važna pokazali smo kroz Projekat prve faze rekonstrukcije bioskopske sale koja je koštala 11.000.000,00 , ali i kroz izgradnju dečijeg igrališta “Veseli kutak” koja je finansirana sa 4.517.850,00 din. Realizovali smo projekat dogradnje Predškolske ustanove “Lane“ u vrednosti od 11.500.000,00 din. Obezbedili smo besplatne udžbenike za prvi razred osnovne i srednje škole za učenike sa teritorije opštine Osečina kao i besplatan prevoz. Podelili smo novogodišnje paketiće svim predškolcima kao i deci sa invaliditetom. Uvećali smo novčanu pomoć za porodilje i nastavili sa podelom autosedišta. Potpisan je Memorandum o saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine kako bi se unapredio kvalitet života Roma sa teritorije naše opštine.

Potpisali smo 181 Ugovor o dodeli sredstava za subvencionisanje mehanizacije i unapređenja tehničke opremljenosti poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine Osečina u iznosu od 6.500.000,00 dinara i uvećali budžet za poljoprivredu za 2021. godinu kao i za 2022. godinu u odnosu na 2021. godinu. Opremili smo naše JKP „Osečina“ sa novim kontejnerima, cisternom za vodu i tarupom za održavanje putnog pojasa.

Nismo dopustili da propada ono što su drugi uradili pre nas, pa smo tako nastavili dogradnju Sportskog centra Osečina i taj posao koštao je 7.000.000,00 dinara.

Jedan od ciljeva koje smo postavili je da građani plaćaju manje račune za isti utrošak energije pa smo sproveli unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata u vrednosti od 4.000.000,00 din.

U narednom periodu nas očekuje -izgradnja kotlarnice za grejanje stambenih zgrada i poslovnih objekata u vrednosti od 31.000.000,00 din.

Želimo da deca Pecke imaju pristojne uslove, zato ćemo izgraditi dečije igrališta za decu “Dvorište sreće” u Peckoj u vrednosti od 3.100.000,00 din.

U 2022. godini izgradićemo i trotoar u ulici dr Cvetka Tomića u Peckoj u vrednosti od 5.000.000,00 dinara.

Nastavljamo energetsku sanaciju stambenih objekata u drugoj fazi vrednoj takođe 4.000.000,00 din. Kod resornih ministarstva Vlade Republike Srbije u 2022. godini konkurisali smo za izgradnju puta kroz Jalovik, u zaseoku Konjic. Podršku države tražimo i za nastavak izgradnje obilaznice oko Osečine, sa asfaltiranjem pristupnih saobraćajnica za Nikoliće i Krstiće; Konkurisali smo za nastavak radova na rekonstrukciji Narodne biblioteke Osečina i dogradnju Sportskog centra Osečina. Završavamo ono što smo započeli i pokrećemo nove projekte. Nadamo se da ćemo uz pomoć naše države uspeti da rekonstruišemo krov na Osnovnoj školi u Peckoj i na starom delu Predškolske ustanove “Lane”.

Očekujemo raspisivanje javne nabavke za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za varošicu Osečina kao i PPOV sa kanalizacionom mrežom za varošicu Pecka. Cilj nam je da asfaltiramo puteve jer su oni za naše meštane život! U 2022. godini očekujemo nastavak asfaltiranja seoskih puteva, za šta smo Javnom preduzeću “Putevi Srbije” već predali predmere i predračune za 37 km. Želimo investitore u našoj industrijskoj zoni, a dobra vest je da već pregovaramo sa austrijskom kompanijom za otvaranje pogona u industrijskoj zoni. Imamo viziju za našu varošicu, volju i planove. Spremni smo, kao prvog dana da zavrnemo rukave i radimo. To smo i dokazali.. Za taj posao dali ste mi mandat i poverenje. Zato vam i danas obećavam da ću nastojati da naša varoš bude na ponos njenih građana. Svu energiju zajedno sa mojim saradnicima, uz pomoć i podršku države usmeriću da o napretku Osečine dela govore!”

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …