Otvorena izložba “Portreti patrijarha Pavla” u Galeriji Biblioteke

Danas je u Galeriji Biblioteke, povodom obeležavanja Dana Svetog Save, svečano otvorena izložba “Portreti patrijarha Pavla” autora Marka Hadži Vujičića. U čast prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, na početku programa publika je poslušala „Sveti Sava“ našeg čuvenog pesnika Vojislava Ilića, koja je nastala 1889. godine.

Minutom ćutanja odata je počast našem velikom Episkopu i pastiru Lavrentiju, koji je vodio našu eparhiju 15 godina.
U našoj galeriji izloženo je 33 portreta jednog od najomiljenijih crkvenih poglavara, koji su autorsko delo fotoreportera Hadži Marka Vujičića.
Ove foto-portrete Vujičić je napravio u periodu od 2003. do patrijarhovog upokojenja, prateći ga po Srbiji, Кosmetu, Republici Srpskoj, inostranstvu. Na kraju je imao i tužnu priliku da ovekoveči njegovu sahranu 2009. u Beogradu.

Hadži Marko Vujičić je jedan od retkih fotoreportera koji je imao prilike da u kontinuitetu beleži sve događaje vezane za život i rad “živog sveca” – kako se sve češće čuje za jednog od najomiljenijih srpskih patrijarha.
Izložene fotografije nastale u različitim periodima, od vremena dok je Vujićić bio student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, a zatim i dok je radio za “Pravoslavlje” i kasnije kao vroučitelj.

Autor portrteta patrijarha Pavla, g. Vujičić diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. Član je Udruženja novinara Srbije i do sada je imao više samostalnih i zajedničkih izložbi fotografija, a važi za jednog od značajnijih hroničara života blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla.
Umetničkom fotografijom bavi se od 2000. godine, i fotografije su mu objavljivane na naslovnim stranama Pravoslavlja, Svetigore, NIN-a, Frankfurtskih „Vesti“ i u mnogim drugim časopisima i listovima. Samostalno je izlagao u Čačku, Beogradu,manastiru Кrki, Кrupnju, Mladenovcu, Bajinoj Bašti, Кosjeriću,Užicu, Lazarevcu i Loparama.

zložbu “Portreti patrijarha Pavla” autor je poklonio gradu Mladenovcu i ona se čuva u postavci Muzeja grada Mladenovca. Izložba je prvi put javnosti predstavljena pre 3 godine, na desetogošišnjicu smrti patrijarha Pavla.
Pored autora, u ime grada Mladenovca u čijem je i vlasništvu izložba, publici se obratio član gradskog veća, gospodin Zoran Jocić, koji je i otvorio izložbu.
Zainteresovani sugrađani mogu izložbu da pogledaju do 16. februara.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …