Veče zaboravljene istorije Vlade Arsića

U sredu, 13. oktobra u velikoj čitaonici NBOS održano je Veče zaboravljene istorije Vlade Arsića.
Vlada Arsić jedan je od najčitanijih domaćih autora, a pažnju publike najviše je privukao delima koji se bave romansiranom istorijom. Tokom dvočasovnog programa Vlada Arsić prisutnoj publici govorio je o svojim istorijskim romanima u kojima mahom se bavi nesvakidašnjim i pomalo zaboravljenim događajima iz srpske istorije.

U romanu „Brodolom” otrgao je od zaborava najveću rečnu katastrofu na Balkanu, nesreću broda „Niš”, koji je 9. septembra 1952. godine potonuo na ušću Save u Dunav. „Noć arhangela“ prati sudbinu potomaka ubica Vožda Кarađorđa, a „Кad zvona zaneme” najveći pomor u istoriji moderne Srbije, epidemiju pegavog tifusa 1914/1915. godine. Najluđe storije iz naše istorije sabrao je u delu „Neviđena Srbija”. Reč je o 90 najčudnijih priča, anegdota i događaja iz naše prošlosti koji bi se, većinom, mogli svrstati i u rubriku „Verovali ili ne”. U romanu „Osinje gnezdo”, koji je objavljen 2020. preispituje mit o sudbini moštiju Svetog Save i postavlja mnoga pitanja u vezi sa našom sudbinom. Vladin poslednji roman „14:14“, koji je objavljen tekuće 2021. je inspirisan događajima vezanim za eksploziju u Smederevu 5. juna 1941. godine.

Izuzetan erudita Vlada Arsić svoja dela romansirane istorije prestavio je istančanim stilom uz lakoću novinarskog izražavanja i prisutnu publiku vešto je uvukao u osmišljene priče oslikane događajima brojnih likova.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …