Bezbednost dece na internetu

Povodom dečje nedelje koja je iza nas, a u susret Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima 18. oktobru, NBOS organizovala je edukativno predavanje na temu „Bezbednost na internetu“ koje su poslušali učenici četvrte godine OVC „Braća Nedić“ sa svojom profesorkom srpskog jezika i književnosti Milicom Novaković.

Na ovu temu govorio je novinar publicista, pisac i licencirani ekspert MUP-a za edukaciju i prevenciju socijalne patologije iz Beograda Vlada Arsić .
Vlada Arsić je autor knjiga o: pedofiliji „Armagedon“, trgovini ljudima i prinudnoj prostituciji „Izgubljene u magli“, narkomaniji „Lopatanje đavola“, koje mogu biti korisne u upoznavanju sa ovim problemima. Bolje se suočiti sa tim na stranicama knjiga ili na filmu i postati oprezniji kako eventualno ne bi, po njegovim rečima, uletali u slične situacije.
Deca (i odrasli) danas više ne mogu da zamisle život bez kompjutera. Savremene tehnologije ubrzale su i olakšale komunikaciju, protok informacija, povezale ljude širom sveta, izbrisale udaljenosti, ali…

Кako sve ima svoje dobre i loše strane, ima ih i internet. Važno je da deca i roditelji, pre nego što zarone u carstvo interneta, nauče kako da se zaštite od njegovih loših strana.
Tribina nije bila usmerena protiv interneta, društvenih mreža, već pokušaj da se deci ukaže da on nije baš bezbedno mesto kako se to čini. Zbog učestalih nemilih događaja u Srbiji, u kojima su žrtve deca, naša je obaveza da upozorimo na opasnosti za koje nisu svesni i damo savete kako da ih prepoznaju.

Check Also

Božićni konji u Peckoj po sedmi put

U nedelju 7. januara u Peckoj održana je sedma po redu manifestacija “Božićni konji” koja …