Mladinovići čuvaju tradiciju: Obeležena zaseočka krsna slava Sveti Jovan Bogoslov

U petak, 21.maja 2021. godine na praznik Svetog Jovana Bogoslova, u zaseoku Gornji i Donji Mladinovići, koga čine podzaseoci Petrovići, Mićići, Gačići (Zverovi), Stanimirovići, Mijailovići, Milosavljevići, Cvetanovići i Stanišići i ostale porodice, obežena je zaseočka slava.


Pored ovih porodica, slavi su prisustvovali predsednik SO Svetozar Gačić, pomoćnik predsednika Zorica Pavlović, načelnik PS Vladan Živanović i odbornik i predsednik MZ Aleksandar Petrović.
Molitvu su služili visokoprečasni otac Radenko Andrić i otac Miloš Mijailović. Ovaj događaj baštini tradiciju prethodnih vekova i jako je bitan za očuvanje naše pravoslavne vere, istorije, kulture i tradicije. Na teritoriji cele opštine Osečina ovaj običaj je jako rasprostranjen i skoro svaki zaseok obeležava praznik svoga Svetca zaštitnika, a opština Osečina kao pravoslavna srpska opština se trudi da ove običaje održi i sačuva.
Domaćin ovogodišnje slave bio je Vladimir Gačić, koji je predao slavu Nenadu Gačiću i time postao domaćin za sledeću godinu.


Po starom pravoslavnom i srpskom običaju goste je dočekao mladi Relja Gačić, obučen u tradicionalnu srpsku narodnu nošnju, sa hlebom i solju. A domaćini su se potrudili oko trpeze i srdačnog dočeka.
„Ovo je jedan od načina na koji naš narod baštini svoju veru pravoslavnu i naše srpske običaje, koji su se vekovima obeležavali na ovim prostorima, a nama samo ostaje da gledamo u naše pretke i tako se ponašamo u budućnosti“, rekao je predsednik SO Osečina, Svetozar Gačić.
Događaj su propratili predstavnici medija, porodica Pantelić iz Donjih Brezovica.

Check Also

Sajamski dani počeli sa obeležavanjem 100 godina FK “Ribnikar” Pecka

Danas je u Peckoj obeleženo 100 godina od osnivanja FK Ribnikar. Revijalna utakmica veterana FK …