Mladinovići čuvaju tradiciju: Obeležena zaseočka krsna slava Sveti Jovan Bogoslov

U petak, 21.maja 2021. godine na praznik Svetog Jovana Bogoslova, u zaseoku Gornji i Donji Mladinovići, koga čine podzaseoci Petrovići, Mićići, Gačići (Zverovi), Stanimirovići, Mijailovići, Milosavljevići, Cvetanovići i Stanišići i ostale porodice, obežena je zaseočka slava.


Pored ovih porodica, slavi su prisustvovali predsednik SO Svetozar Gačić, pomoćnik predsednika Zorica Pavlović, načelnik PS Vladan Živanović i odbornik i predsednik MZ Aleksandar Petrović.
Molitvu su služili visokoprečasni otac Radenko Andrić i otac Miloš Mijailović. Ovaj događaj baštini tradiciju prethodnih vekova i jako je bitan za očuvanje naše pravoslavne vere, istorije, kulture i tradicije. Na teritoriji cele opštine Osečina ovaj običaj je jako rasprostranjen i skoro svaki zaseok obeležava praznik svoga Svetca zaštitnika, a opština Osečina kao pravoslavna srpska opština se trudi da ove običaje održi i sačuva.
Domaćin ovogodišnje slave bio je Vladimir Gačić, koji je predao slavu Nenadu Gačiću i time postao domaćin za sledeću godinu.


Po starom pravoslavnom i srpskom običaju goste je dočekao mladi Relja Gačić, obučen u tradicionalnu srpsku narodnu nošnju, sa hlebom i solju. A domaćini su se potrudili oko trpeze i srdačnog dočeka.
„Ovo je jedan od načina na koji naš narod baštini svoju veru pravoslavnu i naše srpske običaje, koji su se vekovima obeležavali na ovim prostorima, a nama samo ostaje da gledamo u naše pretke i tako se ponašamo u budućnosti“, rekao je predsednik SO Osečina, Svetozar Gačić.
Događaj su propratili predstavnici medija, porodica Pantelić iz Donjih Brezovica.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …