ODRŽANA DRUGA SEDNICA ZELENOG SAVETA

Druga sednica Zelenog saveta opštine Osečina održana je 19. maja 2021. godine.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, pristupilo se analizi i razmatranju predloženog dnevnog reda, koji je jednoglasno usvojen.

Jasmina Perić, predstavnik OŠ „Vojvoda Mišić“ članove saveta je izvestila o toku pripreme dolaska eminentnog profesora koji će učestvovati u postupku očuvanja životne sredine za dabrove i očuvanja poljoprivrednih dobara meštana. Članovi saveta su podržali predložene aktivnosti i prihvatili predlog da profesor izađe na teren, sredinom juna, uz prisustvo članova saveta i vlasnika oštećenih parcela.

Dugo i konstruktivno se razmatrao predlog prikupljanja opasnog ambalažnog otpada od poljoprivrednih proizvođača. I donet je zaključak da se uputi dopis poljoprivrednim apotekama sa teritorije opštine da dostave brojno stanje prodatih sredstava koji se koriste za zaštitu bilja. Nakon tog dopisa i sastanka u Podgorini fruht, pristupiće se izradi konkretnih aktivnosti s ciljem rešavanja problema odlaganja ambalažnog materijala i zaštite životne sredine.

Članovi saveta su razmatrali zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije keramičarske gline na površinskom kopu“ Gornje Crniljevo“. Donet je zaključak da se moraju zaštiti domaćinstva, poljoprivredne parcele, javna dobra, vode, šume, kao i putna infrastruktura koja bi bila narušena eksploatacijom keramičarske gline. Upućen je zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine sa jasno preciziranim prirodnim bogatstvima koje treba zaštiti.

Dnevni red je dopunjen predlogom da se obeleži 5.jun kao dan zaštite životne sredine u saradnji sa udruženjem „Svet oko nas“.

Tokom sastanka vođena je konstruktivna diskusija o svim tačkama dnevnog reda. Svi članovi su uzeli učešće u radu i jasno iznosili svoje predloge s ciljem rešavanja istaknutog problema.

Из серијала Глас Подгорине. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …