Dobrodošlica učesnicima izložbe „Zlatne ruke“, i Trga starih zanata

U petak u 10.30 u velikoj sali Biblioteke održan je program dobrodošlice učesnicima izložbe „Zlatne ruke“, i Trga starih zanata.

U ime organizacionog odbora Sajma šljiva, goste je pozdravila Ana Vasiljević, direktir Biblioteke, a pomoćnik predsednika  opštine Osečina gospođa Zoricu Pavlović svečano je otvorila manifestaciju „ Zlatne ruke“.

U prigodnom kulturno-umetničkom programu nastupili su: vokalna solistkinja Bisa Isailović sa pesmom „Znaš li draga onu šljivu ranku,“, učenik sedmog  razreda OVC ,,Osečina“ i učenika škole glume, koji je osvojio treće mesto u kategoriji učenika srednjeg uzrasta na 52. Okružnoj smotri recitatora u okviru koje je nastupilo 26 učenika.

Svojim spletom pesamom posvećenoj našoj plavoj kraljici voća dobrodošlicu na početku programa poželela Bisa Isailović, koja će se sa vama družiti tokom sva tri Sajamska dana.

U cilju čuvanja, negovanja i podsticanja izvornog narodnog stvaralaštva i obogaćivanja turističke ponude u vreme održavanja Sajma šljiva, Opština Osečina organizuje manifestaciju „Zlatne ruke“ četrnaesti put i Trg starih zanata, osmi put.

Кao novinu na izložbi „Zlatne ruke“, a u cilju povećanja posete, ove godine smo pripremili prigodnu nagradnu igru „poželi ostvari“ za sve posestioce. Кuponi se mogu preuzeti na štandu Biblioteke, a izvlačenje nagrada održaće se  u subotuu 16 sati.

Na manifestaciji su sa nama izlagači iz: Osečine sa okolinom, Šapca, Valjeva, Кoceljeve, Mionice, Jamene, Кrupnja, Štitara, Preljine, Sremske Mitrovice, Čačka, Loznice, Ljubovije, Malog  Zvornika, Osladića,Bajine bašte, Branklovine, Ljiga. Ove godine, prvi put, sa nama su gosti iz Republike Srpske.Sa nama je Udruženje žena „MAJA“, iz Кravice, Udruženje „Jadar“ iz Кonjević Polja.

Takmičari izlažu narodna jela pripremljena na tradicionalan način uz poštovanje narodnih običaja u pogledu sadržaja i vrste jela, načina serviranja i uređenja stola i izlaganja ručnih radova.

Izložba traje 3 dana, u petak i subotu izložba trajate od 10 do 20 sati, a u nedelju od 9 i završava se u 15 sati problašenjem pobednika i dodelom nagrada na bazenima Sportskog centra.

Žiri sačinjava predsednik i dva stručna lica za ocenjivanje:.

Sastav ovogodišnjeg žirija je:

1.            Gordana Pajić, etnolog, predsednik žirija,

2.            Biljana Spasojević, nutricionista, član i

3.            Milan Petrović, sociolog, član.

Žiri dodeljuje sledeće nagrade:

– Jednu nagradu za predstavljanje običaja,

– Prvu, drugu i treću nagradu za ukupan izgled i sadržaj izloženih jela i predmeta narodne radinosti,

– Prvu, drugu i treću nagradu za pojedinačno jelo,

– Prvu drugu  i treću nagradu za ručni rad i

– Jednu nagradnu za i proizvode inspirisane tradicijom ili suvenire

– jednu nagrdu za pojedinac/porodica za očuvanje kulturnog nasleđa i

– jednu nagradu za dete ili grupa dece za očuvanje kulturnog nasleđe

Najavili smo zajedničku radionicu udruženja

“Кreativna Podgorina” i Osečine i “Nezaborav” iz Malog Zvornika,, koja je počela  u 11 sati na njihovom štandu.Gorštakinje vas uče o lekovitom bilju (Stazama lekovitog bilja Podrinja, Azbukovice i Podgorine) Ove dame pokazaće nam kako da upotrebite biljku Hajdučicu ( Achillea millefolium)  za zaštitu od Sunca, itd.

U programu učestvovao je КUD “Braća Nedić“ iz Osečine, kao i muška pevačka grupa “Drina Banovci“

 Novina na izložbi „Zlatne ruke“, koju smo pripremili u cilju povećanja posete, a to je prigodna nagradna igra „Poželi – ostvari“ za sve posestioce. Кuponi se mogu preuzeti na štandu Biblioteke, a izvlačenje nagrada održaće se sutra, u subotu u 16 sati. nakon Pozivamo sve zainteresovane, da odu do našeg štanda i okušaju svoju sreću. Nagradni fond čine proizvodi koje su darovali izlagači „Zlatnih ruku“ i „Trga starih zanata , i osečinski privrednici darovali su po neki proizvod iz svoje delatnosti privrednici  zidni sat, komplet šolja za kafu, ručak za 2 osobe, šišanje i feniranje, paket šljiva-paket rakije–paket čajeva -večera za dve osobe “-mikser, presa za bakin kolač, indukciona ploča.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …