Folklor u Peckoj: “Dve obale jedna Drina”

Negujući kulturu i tradiciju, i ove godine, u Peckoj, okupila su se folklorna društva iz dva, bratska i neraskidivo vezana kraja – Republike Srbije i Republike Srpske. Manifestaciju “Dve obale jedna Drina”, otvorili su predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić i direktor TO “Podgorina” Dragan Popović.

Sabor folklora se održava u organizaciji TO “Podgorina” i saradnji sa KUD “Mladost” iz Pecke, OŠ “Vojvoda Mišić” Pecka, MZ Pecka, Narodnom bibliotekom Osečina a sve uz podršku Opštine Osečina.

Nastupu je prethodio defile ulicama Pecke, a zatim kolo u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice. Ove godine publici se predstavilo devet društava igrajući igre iz raznih krajeva naše dve zemlje: SKUD “Kravica” – Kravica; KUD “Sveti Pantelejmon ” – Han Pjesak; Udruženje za očuvanje tradicije „Birač“ – Vlasenica, KUD “Sveti Đorđe” – Šekovići; SKUD “Sveti Despot Stefan Lazarević” – Srebrenica; KUD „Most“ Bratunac; KUD „Jovan Aćimac“ Kumane; KUD „ Braća Nedić“ Osečina i KUD „ Mladost“ Pecka.

O utiscima i gostoprimljivosti naših domaćina govorili su nam gosti iz Republike Srpske, a šta za njih znači folklor rekle su nam dve divne devojke iz domaćih KUD-ova.


Check Also

Spektakl na otvaranju polusezone: OFK Osečina pregazila Lajkovčane na prolećnoj premijeri

Možda i jedan od najboljih dana od kako se igra fudbal u Osečini. Od samog …