Predsednik opštine pokrenuo inicijativu za veću finansijsku podršku roditeljima sa više dece

Opštinsko veće opštine Osečina je na inicijativu predsednika opštine Nikole Tomića, usvojilo novu Odluku o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji opštine Osečina.
„Okolnosti u kojima živimo, teškoće sa kojima se suočavaju sve kategorije stanovništva, a najviše mladi bračni parovi, koji planiraju da se ostvare kao roditelji ili da prošire svoju porodicu, dodatno su opterećeni obezbeđenjem uslova za zadovoljenje osnovnih potreba dece.

Na tom putu planiranja i proširenja porodice i do sada je bilo pomoći i podrške u vidu novčane pomoći roditeljima. Novina koju uvodimo ovom odlukom, je povećanje iznosa novčane pomoći.
To podrazumeva da će se finansijska podrška porodici sa decom na teritoriji opštine Osečina, u vidu novčane pomoći, isplaćivati za prvorođeno dete u iznosu od 50% prosečne neto zarade bez poreza i doprinosa po zasposlenom u Republici Srbiji u odnosu na mesec isplate, za drugo dete 75% prosečne neto zarade, za treće dete u iznosu od jedne prosečne neto zarade a za četvrto, peto dete i dalje, uvećavati za 20% u odnosu na prethodno rođeno dete”, izjavio je predsednik Tomić.
Članovi Opštinskog veća opštine Osečina su jednoglasno usvojili predlog odluke, koja će se naći pred odbornicima na sledećoj redovnoj sednici Skupštine.
Odredbe Odluke primenjivaće se na sve zahteve koji su podneti posle 01.01.2021. godine.
Zaključeno je da o pravu finansijske podrške porodici sa decom i njihovom obezbeđenju stara se Opština Osečina, što je svakako veći obim od prava utvrđenih Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Snaga i uređenost jednog društva najizraženija je u stvaranju i poboljšanju uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece.
Po rečima predsednika Tomića, podrška porodici sa decom, u vidu novčane pomoći, samo je jedna od sistemskih mera koje se realizuju.
Pored toga obezbeđuju se besplatna auto sedišta, besplatan boravak u Predškolskoj ustanovi za decu iz socijalno osetljivih porodica, besplatan boravak za treće i svako naredno dete, besplatan prevoz, besplatni udžbenici za prvi razred osnovne škole i prvu godinu srednje škole, a u planu su i besplatni udžbenici za predškolce.
Deca su najveće blago, budućnost, kako porodice, tako i društva.
Opština Osečina prepoznaje značaj ranog razvoja i povoljnih uslova za ostvarenje roditeljstva, zaključeno je na sednici veća.

Check Also

Spektakl na otvaranju polusezone: OFK Osečina pregazila Lajkovčane na prolećnoj premijeri

Možda i jedan od najboljih dana od kako se igra fudbal u Osečini. Od samog …