GODINU KASNIJE: POOŠTRAVANJE PROTIVEPIDEMIJSKIH MERA

Prema podacima koje je danas iznela direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije (KCS) Ivana Milošević pandemija koronavirusa se ponovo zahuktava.

Foto: skrinšot youtube.com

U poslednja 24 časa registrovan 4.071 novooboleli od koronavirusa, od testirana 15.774 uzorka. Problem je i što je broj pacijenata primljenih u bolnice veći od broja otpuštenih. 

Nakon današnjeg zasedanja Kriznog štaba odlučeno je da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati u ponedeljak ujutro.

Za predstojeći vikend na skijalištima na planinama neće raditi praktično ništa, to jest ni kafići ni prodavnice.

Što se tiče ostalog dela Srbije, u subotu će sve raditi do podneva, zbog Zadušnica, a posle 12 časova do ponedeljka u 6 časova radiće samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe.

Takođe, doneta je odluka da od ponedeljka srednje škole prelaze na onlajn nastavu.

Sledeći sastanak Kriznog štaba će biti održan u utorak.

Foto: skrinšot facebook.com

Kako je istakao epidemiolog Predrag Kon samo je vakcina barijera koja može zaustaviti širenje virusa, objasnivši da je imunitet koji se dobija vakcinacijom veći i od onog koji se stvara kod lica koja su preležala COVID-19.

Prema informacijama dobijenih od Doma zdravlja Osečina danas imamo 6 pozitivnih pacijenata na Korona virus od 14 testiranih, što predstavlja zabrinjavajućih 42%, što samo sugeriše da je broj obolelih verovatno značajno i veći. Situacija se dramatično menja iz dana u dan, pa tako od jednog mirnog perioda koji je iza nas, ponovo ulazimo u period kada broj obolelih izrazito brzo raste.

Apelujemo na sve građane, da se pridržavaju mera, da se u što većem broju odazovu vakcinaciji i iskoriste privilegiju koju imaju zbog četiri vrste vakcine koju Srbija trenutno ima, kako bi se što pre vratili normalnim tokovima života.

Check Also

Najava preventivnih pregleda u nedelju 10.03.2024.godine od 08 do 16 časova

Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju 10. marta, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. …