PODRŠKA PORODICAMA – NOVČANA POMOĆ RODITELjIMA

U okviru Programa podrška rađanju i roditeljstvu, s ciljem povećanja populacione politike i povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, u sali biblioteke organizovana je podela auto-sedišta i novčane pomoći roditeljima za novorođenu decu.

Predsednik opštine Nikola Tomić i koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja Veličko Marković, uručili su poklone roditeljima, majkama koje su to pravo stekle u periodu od 01.07.2020. do 31.12.2020.godine.
„Čestitam vam na najlepšoj ulozi. Biti roditelj je veliki i odgovoran, celoživotni zadatak, ali isto tako i prilika da svojim umećem, ljubavlju i mudrošću usmerite svoje dete na putu odrastanja i ostvarenja.

Želim da istaknem da je ovo jedan od najlepših događaja u ovoj godini. Opština Osečina ovim i drugim aktivnostima, besplatan boravak u vrtiću za treće i svako sledeće dete i decu iz socijalno ugroženih porodica, besplatni udžbenici za prvake, čini sve u nameri da doprinese stvaranju društva jednakih mogućnosti za svako dete. Planirano je povećanje novčanog iznosa za drugorođeno dete i iznosiće 75% od prosečne neto zarade, od sledeće godine”, izjavio je predsednik Nikola Tomić.


Po rečima Velička Marković, koordinatora Saveta za bezbednost saobraćaja, auto-sedišta i određen novčani iznos, dobili su svi roditelji koji su podneli zahtev, odnosno roditelji čija su deca rođena u drugoj polovini godine i čije boravište je na teritoriji opštine Osečina.
Broj rođene dece u drugoj polovini 2020. godine je 38, 24 devojčice i 14 dečaka.
Novčana pomoć koju su dobili roditelji za novorođenu decu iznosi 50% za prvorođeno i drugorođeno dete, i 100% za treće i svako sledeće dete, od prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u Republici Srbiji, prema poslednjem zvanično objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike u odnosu na dan isplate.
Po 30.000, dinara dodeljeno je za 11 provorođene dece i 18 drugorođene dece, po 60.000, dinara dodeljeno je za 7 trećerođene dece i 2 četvrtorođene dece.


Prema statistici u 2020. godini ukupno je rođeno 77 dece.

Check Also

Osaka kup okupio preko 600 mališana iz celog regiona

Na fudbalskim terenima SC Osečina 08. 09. Juna uspešno je održan “I Osaka kup” u …