Korona azbučnik

Povodom dana maternjeg jezika, 21. februara, profesorka srpskog jezika i književnosti Dragica Puljezević predstavila je rad „Кorona azbučnik“, lingvističke sekcije srednje škole OVC „Braća Nedić“, koja je na republičkom takmičenju osvojila treće mesto.

Naš maternji jezik, u svojoj ne baš dugoj istoriji prolazio je kroz različite krize, ali verovatno nikada nije bio u krizi kao danas. Čak i kad ostavimo po strani njegov identitetski status, tj. probleme koji proističu iz različitih imenovanja njegovih varijanata, veliki je broj problema u vezi sa njegovom današnjom upotrebom. Oni proističu, pre svega, iz njegovog društvenog i institucionalnog statusa. Srpski jezik, jednostavno rečeno, nema odgovarajući status u obrazovnom sistemu, jer se danas jedino uči u osnovnoj školi. Na svim višim nivoima školovanja – srpskog jezika, gotovo, da nema. Čak i kad ga ima, ima ga samo formalno, u planu, a ne u realizaciji, kao na primer u srednjoj školi. Na fakultetima srpskog jezika – iako se na njemu izvodi nastava svih predmeta – takođe nema.

Mi, u Vukovovom kraju nemamo bojazni za maternji jezik jer imamo OVC „Braća Nedić“ i OŠ „Vojvoda Mišić“ vredne profesore razredne nastave i srpskog jezika i književnosti koji predano rad na negovanju i očuvanju lepote srpskog književnog jezika.

Кada je neko posvećen svom radu, ne izostaju ni nagrade.
Učenici i profesori srpskog jezika i književnosti Obrazovno-vaspitnog centra „Braća nedić“ Osečina osvojili su republičku nagradu Društva za srpski jezik i književnost, i to za rad lingvističke sekcije u školskoj 2021/22. godini.

Treća nagrada pripala je lingvističkoj sekciji, Obrazovno-vaspitnog centra „Osečina”, čiji je rukovodilac profesorka Dragica Puljezević.
Činjenica da je nagrada je osvojena u konkurenciji sa dve Filoške gimnazije (u Beogradu i Sremskim Кarlovcima), Valjevskom gimnazijom i drugim čuvenim srpskim gimnazijama i srednjim školama ukazuje na vrednost priznanja.
U prepunoj čitaonici i u prijatnom okruženju, ovaj program smo posvetili maternjem jeziku i istakli vrednost i značaj srpskog jezika i ćiriličnog pisma, jer ćirilica je jedna od glavnih identiteta srpskog naroda i od velike je važnosti da bude očuvana.

Check Also

Božićni konji u Peckoj po sedmi put

U nedelju 7. januara u Peckoj održana je sedma po redu manifestacija “Božićni konji” koja …