VITEZ SRPSKOG NEBA

U petak 13. maja, predstavljena je knjiga „Vitez srpskog neba“ , uz prisustvo članova porodice, kolega i prijatelja koji čuvaju uspomenu na heroja i viteza srpskog neba.
Knjiga je nastala u slavu i čast podviga pukovnika Milenka Pavlovića , koji je 4.maja 1999. godine žrtvovao svoj život na nebu iznad Valjeva u borbi sa nadmoćnijim i brojnijim neprijateljima tokom NATO bombardovanja.
Milenko Pavlović je gorostas, kojim se Podgorina i Kolubara zavek moraju ponosti. Časno je živeo kao čovek i oficir i časno se odužio svome narodu i otadžbini i svrstao se među besmrtne. Iz godine u godinu, opština Osečina kao i njegove kolege iz vazduhoplovstva neguju uspomenu na ovaj herojski čin i obeležavaju godišnjicu od herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, velikog boraca za slobodu.

U organizaciji Kluba pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice iz raspisan je četvrti konkurs-raspis „Srpski heroj, pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ 2021. godine. Koncept konkursa bio je podsticanje stvaraoca iz Srbije i regiona kojima je tema rodoljublja bliska i preko koje čuvaju i neguju kulturu sećanja. To je bio prvi deo projekta, a drugi se odnosi na štampanje zbornika užeg izbora radova i njegovo predstavljanje pred širom publikom u koji se preko svoje izdavačke delatnosti uključila Narodna biblioteke Osečina, uz podršku opštine Osečina I Turističke organizacije „Podgorina“.
Sastavljači zbornika odlučili su se za tematsko-motivsku shemu, birajući umetnički ostvarene radove, koji pripadaju najpoštovanijim vrstama pisne reči uopšte, a to su rodoljubive i epske pesme. Polazeći od te osnovne namere, u zborniku su se našli stvaraoci čiji glasovi traju već decenijama, a takođe i i pesnici, koji tek započinju stvaralački rad.

Ovaj zbornik plod je težnje da se u izdavačku delatnost Narodne biblioteke Osečina uvrste neobjavljene i nenagrađivane pesme o pukovniku – pilotu Milenku Pavloviću. Njegovu vrednost ističe i činjenica da se na ovim prostorima nije pojavio ni jedan sličan zbornik. Zbornik započinje svoju putanju koju su mu postavili suizdavači, a to je da se objavljivanjem pesama o pukovniku – pilotu Milenku Pavlović podstakne plodonosniji rad na ovu temu. Sa ovakvom uređivačkom politikom želimo da otvormo prostor i iskažemo potrebu održavanja jednog ovakvog književnog konkursa. Na to nas obavezuje i ukupan broj odabranih radova u okviru četvrtog konkursa „Srpski heroj, pukovnik – pilot Milenko Pavlović od 29 autora, iz zemlje i regiona.

U ime opštine Osečina prisutnima se obratio predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, a u ime Kluba pisaca “VUKOVO PERO” iz Loznice, našeg suizdavača i pokretača literarnog konkursa u čast pilota – pukovnika Milenka Pavlovića, obratio se Ljutomir Rundić, pesnik, glumac i zdravičar. Pesme zastupljene u zborniku govorili su pesnici is Srbije i Bosne i Hercegovine. Program je upotpunila pevačka grupa „Lozice“ iz Loznice.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …