POŠTENJE I POVERENJE ŽIVE U VODENICI

U nedelju, 20. marta 2022. u svečanoj sali OŠ „Živojin Mišić“ u Peckoj, pred brojnom publikim predstavljena je knjiga vodeničara Dragana Živanovića „Poverenje i poštenje žive u vodenici“, a potom prikazan film Ljubiše Milutinovića „Dragan iz Ćedine vodenice“.

Vodeničar Dragan Živanović iz Pričevića je po svom poštenju postao čuven kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Mnogo je novinskih tekstova i televiziskih priloga, izveštaja i emisija posvećeno ovom velikom čoveku. Za svoj rad i zalaganje za ceo naš kraj dobio je nagradu grada Valjeva u oblasti „Čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja“ za 2018. godinu.
Od 2007. godine Đedina vodenica u kojoj Dragan melje brašno ima neobičan vid trgovine. Mušterije koje dobijaju usluge iz Đedine vodenice, imaju kasu bez ključa i katanca i sve mogu obaviti sami, bez prisustva vodeničara. Danas kada je sve pod kamerama, video nadzorima, on je svoj posao dao ljudima na izvolte. Posledica takve saradnje je knjiga utisaka, gde su mušterije upisivale svoja zapažanja. Ta knjiga se punila iz dana u dan, iz godine u godinu, da bi 2014. godine zahvaljujući njegovim prijateljima i sponzorima bila odštamapana pod nazivom „Život i poverenje samo se jednom gube“.

Posle pet godina odštampana je druga knjiga utisaka “Poštenje i poverenje žive u vodenici” autora vodeničara Dragana Živanovića, koja je još bogatija od prve i zanimljivija.
Кnjiga se sastoji od 6 delova. U prvom delu knjige pod naslovom „Umesto predgovora“ vodeničar opisuje istoriju Đedine vodenice, kako je postao vodeničar i daje ukratko svoju biografiju, drugi deo posvećen je nagradi grada Valjeva, a treći vlasniku vodenice, Đedi, kao znak zahvalnosti što je Dragana uveo u posao. Četvrti deo posvećen je pred stavljanju prve Draganove knjige „Život i poverenje samo se jednom gube“ i Drugom saboru vodeničara. Peti je Druga knjiga utisaka, koje su posetioci u vodenici zabeležili prilikom posete, dok je šesti deo posvećen Pripovedanju vodeničara Dragana Živanovića iz koga se zaključuje da je Dragan ne samo vrstan vodeničar već i dobar besednik i poznavalac istorijskih, kulturnih i drugih događaja u našem kraju.

Кnjiga je do sada predstavljena u Osečini, Lajkovcu, Ljuboviji, Mionici, Ljigu, Кoceljevi…
Da bi ove knjige ugledale svetlost dana i izgledala luksuzno, pored Dragana vodeničara, glavnog aktera ove knjige, pomogao je i jedan manji tim, koga sačinjavaju Draganovi prijatelji i saradnici, koji su mu ukazali veliku podršku. Oni su bili i besednici na programu predstavljanja.
Prva, među njima, koja se obratila publici je doktor ekonomije Ljubica Laušević; potom je govorio član uređivačkog odbora ove i prethodne knjige prota Grozdan Gajić, koji služi u Hramu u Oglađenovcu, zatim nam je govorio još jedan veliki prijatelj iz Ljubovije, Hadži Sreten Cvetojević Cvele. U ime direktora OŠ „Živojin Mišić“ pozdravile su nas učenici Tanja Đurđević i Luka Savić. Program je upotpunila Nataša Todorić, vlasnica čarobnog glasa koja pobrala dosta aplauza, pevajući naše stare zaboravljene pesme.
Na kraju programa i usledila je projekcija filma Ljubiše Milutinovića pod nazivom „Dragan iz Đedine vodenice“.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …