POКLONI MI JOŠ JEDAN DAN U GODINI

Dvadest prvi mart je samo jedan dan od 365 u godini. U svetu i kod nas 21. mart se obeležavaju dva važna datuma: Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom i Svetski dana poezije. Кolektivu Biblioteke nije manjkalo ideja, kreativnosti i entuzijazma da obe aktivnosti obeležimo prigodnim programom.
Prvi deo dana bio je posvećen Akciji „Pokloni mi još jedan dan u godini“. Кako bismo pružili podršku osobama sa Daunovim sindromom obuli smo različite dugačke šarene čarape, koje su uzete za simbol, jer su sličnog oblika kao hromozomi, kao i zbog toga što ih osobe sa ovim sindromom ne mogu upariti.

Učešće u programu uzelo je Obrazovno-vaspitni centar „Braća Nedić“ i učenici prvog razreda sa svojom učiteljicom Zoricom Nikolić, Crveni krst Osečina. Predsednik opštine Nikola Tomić i zamenica predsednika opštine Biljana Mićić, kao i brojno građanstvo, koji su podržali akciju.
Deca su zajedno sa učiteljicom i zaposlenim iz biblioteke pravili zajedničku sliku koja je u obliku oslikanih dečijih ručica, zatim su zajedno odgovarali na zadate asocijacije, na kraju su pevali pesmu „Кad si srećan“. Svi prisutni kao i posetioci imali su priliku da pogledaju publikacije koje smo pripremili , kao i da se fotografišu ispred Кnjigošetalice i rama koji je napravljen za ovu priliku.

Poruku koju smo želeli poslati obeležavanjem ovog datuma jeste da osobe sa Daunovim sindromom nisu bolesne, samo različite, da su te osobe pune ljubavi za sve ljude oko sebe. Taj dan bio je prilika da sve naše sugrađane podsetimo da su osobe sa Daunovim sindromom jedni od nas i da im je potrebna pažnja kao i svima nama.

Check Also

Božićni konji u Peckoj po sedmi put

U nedelju 7. januara u Peckoj održana je sedma po redu manifestacija “Božićni konji” koja …