Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obeležava 21. februara svake godine, u čitaonici Biblioteke sinoć je priređen program predstavljanja rada lingvističke sekcije Obrazovno-vaspitnog centara „Braća Nedić“, koja, na čelu sa profesorkom dragicom Puljezević, predano radi na očuvanju maternjeg jezika.

U okviru sinoćnjeg programa, profesorka Puljezević pristunoj publici na zanimljiv i poučan način predstavila je nagrađene teme: „Detinjstvo nekad i sad“ i „Jezičko stilska analiza prepiske učenika za vreme onlajn nastave“. Profesorka Puljezević u svoj izlaganju govorila i o uticaju Zakona o rodnoj ravnopravnosti na lepotu i čistotu našeg jezika.

Ovim programom Lingvističke sekcije Obrazovno-vaspitnog centra “Braća Nedić“ i Narodne biblioteke Osečina, potvrdili smo da je osnov za preživljavanje jezika da se prenosi deci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se neguje u školama, bibliotekama, medijima.

Naš kulturni identitet je sav zasnovan na ćirilici i srpskom jeziku i prema jeziku se treba odnositi kao prema nematerijalnom kulturnom nasleđu, što on i jeste.

Check Also

Božićni konji u Peckoj po sedmi put

U nedelju 7. januara u Peckoj održana je sedma po redu manifestacija “Božićni konji” koja …