PREDSTAVLjANjE OPŠTINE OSEČINA U EMISIJI „ŠARENICA“

U subotu, 11. decembra na RTS-u u emisiji „Šarenica“ predstavnici Opštine Osečina predstavili su kulturni, istorijski, sportski, prirodni i privredni potencijal Opštine Osečina.
Direktor Turističke organizacije „Podgorina“, Dragan Popović, govorio je o resursima koje opština poseduje, na kojima temelji svoj kulturni, društveni, ekonomski i poljoprivredni razvoj.

„Svoju autentičnost opština gradi na brojnim manifestacijama, koje imaju za cilj da promovišu naš kraj i sačuvaju od zaborava vredna dostignuća naših predaka. Istoriju osečinskog kraja čini Tešmanov konak, Trg braće Nedić, spomen obeležje Top u Bratačiću, spomen kompleks Milenko Pavlović Pilot, i mnogi drugi za naš kraj značajni istorijski kompleksi. Moramo prezentovati istorijsku prošlost, jer narod koji nema prošlost, ne može imati ni budućnost. Naš kraj ima verske objekte kojima se ponosi. Mi smo pobožan narod i dosta ulažemo u razvoj verskog turizma. Istakao bih crkvu brvnaru u Carini, Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Osečini, staru crkvu i druge verske objekte koje naš narod rado posećuje.
Zahvaljujući predsedniku opštine Nikoli Tomiću i saradnicima, opština Osečina je mesto u kome se gradi, obnavljaju i adaptiraju javne ustanove kao što su predškolska ustanova, sportski centar, biblioteka i drugi objekti koji su od značaja za život građana “, izjavio je direktor Popović.

Po rečima direktora Turističke organizacije, Opština Osečina ima sportske objekte koji zadovoljavaju najviše standarde za sport i rekreaciju, 4 otvorena bazena, sportsku halu i smeštajni kapacitet za decu i sportiste koji dolaze na pripreme.

Kulturno-umetničko društvo „Braća Nedić“, najmlađi članovi, predstavili su se igrom „Đurđevdansko druganje“, dok je KUD „Mladost“ iz Pecke igrao „Podgorsku svadbu“.
Osobenosti poljoprivrednog domaćinstva predstavila je porodica Mirić iz Lopatnja, Radiša i Gordana, prikazujući proizvode od šljive, šljivani kolač, proizvode od voća i povrća kojima se predstavljaju na Sajmu šljiva.

Da je Osečina poljoprivredni kraj, u kome 70% stanovništva se bavi poljoprivredom, bogat prirodnim potencijalima, predstavila je Dragica Karajović, osnivač udruženja „Kreativna Podgorina“.

Lekovito bilje, šumski proizvodi i sve što se u prirodi može naći, utkani su u kreativne ikebane, lekovite kreme i ulja, čajeve i druge proizvode.
Takođe, žene iz udruženja „U susret potrebama starih“ rado su prikazale običaje osečinskog kraja, ručne radove i način života penzionera.
Govorne osobenosti i lepotu podgorskog rečnika uz zdravicu predstavila je Jelica Zeljić, bibliotekarka iz Osečine.
Direktor TO „Podgorina“ , Dragan Popović se zahvalio uredniku RTS-a na pozivu i pozvao predstavnike televizije da budu gosti opštine Osečina.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …