OTVORENA EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI-BIRAM BICIKL I TROTINET-

Evropska nedelja mobilnosti od 16.-22.septembra obeležava se u opštini Osečina i drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Ovogodišnja tema manifestacije Evropske nedelje mobilnosti „Održiva mobilnost za zdraviji život“ a slogan ovogodišnje kampanje je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!, započeta je vožnjom bicikli i trotineta pripremne predškolske grupe.


Izbor aktivnosti održive mobilnosti je planiran sa ciljem promovisanja alternativnih vidova saobraćaja i prilike za smanjenjem buke i zagađenja vazduha od saobraćaja.

Svečano otvaranje označila su deca iz vrtića, presecanjem trake i davanjem znaka za polazak kolone bicikli i trotineta kroz zatvorenu ulicu.


Po rečima kooordinatora ENM, Zorice Pavlović, najlepša slika poslata je sa ulice prepune dece, vaspitača, učitelja, pripadnika ministarstva unutrašnjih pslova.
„ Ove godine, kao i prošle obeležavamo ENM u otežanim uslovima, kada moramo da pružimo otpor pandemiji i uz alternativni vid saobraćaja ukažemo deci da je to jedan od načina da sačuvaju svoje zdravlje i okruženje učine boljim mestom za život. Naši predškolci, njihovi vaspitači i roditelji su nam izašli u susret i prepoznali značaj ovakvog učešća. Zahvaljujem se Predškolskoj ustanovi, Obrazovno-vaspitnom centru, Policijskoj stanici iz Osečine, Narodnoj biblioteci i Stalnoj konferenciji gradova i opština što su nam pomogli da udruženim snagama obeležimo početak Evropske nedelje mobilnosti“, izjavila je Zorica Pavlović, koordinator Evropske nedelje mobilnosti.

Zatvaranjem ulice deca su imala mogućnost da bezbedno voze bicikle i trotinete. Vožnja je bila revijalnog karaktera, svim učesnicima su podeljeni baloni kao znak zahvalnosti.
Nakon učešća u saobraćaju, druženje predškolaca i učenika prvog i drugog razreda nastavljeno je ispred Sportskog centra uz učešće pripadnika Policijske stanice iz Osečine.


Postavka službenih vozila, automobila, motora i vatrogasnog kamiona, izazvala je radost i zainteresovanost kod dece. Mogućnost da pokrenu sirenu u autu, budu putnici, imala je nemerljiv osećaj radosti kod dece što su ispoljili željom da budu policajci i vatrogasci.

Cilj „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! promovisaćemo tokom cele sedmice kroz zajedničke aktivnosti svih ustanova na teritoriji opštine Osečina.

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …