“Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!”

Milenko Pavlović bio je pilot Vojske Jugoslavije koji je poginuo u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4.maja 1999. godine.
Rođen je u selu Gornjem Crniljevu 5.oktobra 1959. godine. Sin Milorada i Radmile Pavlović školovao se u svom rodnom mestu, Osečini i kasnije u Mostaru.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Кomandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998.
Važi za jednog od najhrabrijih i najvoljenijih srpskih vojnika zbog neverovatnog gesta koji je učinio tokom NATO agresije.
Naime, nakon pogibije majora Zorana Radosavljevića 26.marta, shvaćeno je da su naši avioni u poluispravnom stanju. Svaki novi let, nosio je sa sobom ogroman rizik.

Кada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i sam je krenuo ka Batajnici.
Prišao je avionu i rekao: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“
Izvukao je mladog pilota iz aviona i poleteo put rodnog kraja.

Nažalost, broj protivničkih aviona je bio prevelik a Milenkovom avionu je odmah po poletanju otkazao generator naizmenične struje. Oni koji ga poznaju kažu da nikada ne bi napustio svoj avion, čak i da je za to imao priliku. Njagove poslednje reči koje su se čule u prenosu sa komandom su bile – Imaju me.
Legendarni Milenko Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Opština Osečina u saradnji sa porodicom pilota Pavlovića i Vojskom Srbije svake godine 4. maja obeležava godišnjicu pogibije hrabrog pilota Milenka Pavlovića, služenjem parastosa i polaganjem venaca.

Kako je to izgledalo davne 2013. godine pogledajte u videu u prilogu.

https://www.youtube.com/watch?v=EnBAaPn__YI&t=75s

Check Also

I ove nedelje preventivni pregledi u Domu zdravlja

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 24.marta …