OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIКA

Aktiv nastavnika srpskog jezika OŠ „Vojvoda Mišić“ iz Pecke u saradnji sa Aktivom učitelja i Bibliotekom Osečina obeležio je Međunarodni dan maternjeg jezika, koji se u celom svetu obeležava 21. februara, kao dan sećanja na studente u Daki, koji su na ovaj dan 1952. godine, stradali zato što su se pobunili, jer njihov jezik nije proglašen za zvanični jezik.

Zbog poznate epidemiološke situacije, ove godine smo ovaj dan prilagodili postojećim važećim merama protiv zarazne bolesti Covid-19.
Zajedničkim snagama organizovali smo tematski dan: „Volimo svoj jezik“, u okviru kog smo uradili četiri radionice: Čuvajmo naše reči, Piši pravilno, Neguj svoje pismo, Zvuci moga jezika.
Radionicu „Čuvaj svoje reči“, učenici sedmog i osmog razreda uradili su sa svojim nastavnicama u Izdvojenom odeljenju Biblioteke Osečina u Peckoj. Кoristeći širom otvorena vrata biblioteke, bogat bibliotečki fond i divni ambijent biblioteke učenici su uspešno uradili zadatke, čiji rezultat su predstavili na panou koji je izložen u biblioteci. Pored toga, deo radionice „Zvuci moga jezika“ snimljen je u biblioteci. Poštujući sve propisane mere, uspeli smo da upriličimo svojevrsno istraživačko druženje u biblioteci, a sve smo ulepšali čitanjem najlepših citata o srpskom jeziku kao i navođenjem najzanimnjivijih činjenica o našem jeziku, ali i o drugim svetskim jezicima.
Ostale radionice učenici su uradili u školi i školskoj biblioteci sa svojim učiteljicama i nastavnicama u okviru časova srpskog jezika. Istraživali smo, učili, uspeli da pobudimo znatiželju i zabavimo se. Na današnji dan samo smo još jednom istakli ono na šta ukazujemo svakoga časa – značaj sopstvenog jezika i pisma nemerljiv je!

Pokušali smo da za svaki pojam gde je to moguće pronađemo našu, srpsku reč, zabeležili smo najčešće pravopisne greške, pronašli smo najlepše misli o srpskom jeziku, istakli najzanimnjivije činjenice, pisali smo našim pismom, uživali u lepoti i zvuku materljeg jezika.
Rezultati rada svih radionica predstavljeni su kroz učeničke radove. Najkreativnije radove uradili su učenici četvrtog razreda, kao i Vasilije Erić, prvi razred; Đorđe Đermanović, drugi razred; Dunja Damnjanović, treći razred, Кatarina Obradović, peti razred; Vladislav Marković, šesti razred; Nikolina Tadić, šesti razred. Njihovi radovi izloženi su u Izdvojenom odeljenju Biblioteke Osečina u Peckoj.

Ostali vredni i kreativni radovi su izloženi u holu OŠ „Vojvoda Mišić“.
Posebno hvala, deci na izuzetnom entuzijazmu. Veliko hvala, Aktivu učitelja i Biblioteci Osečina na divnoj saradnji. Učinili smo svi zajedno, ovaj za sve nas poseban dan, kreativnim i radosnim, ispunjen radom i pozitivnom atmosferom u kojoj dočekujemo i 28. februar, Nacionali dan knjige i biblioteke, kada ćemo govoriti o značaju čitanja.

Aktiv nastavnika srpskog jezika

Check Also

Božićni konji u Peckoj po sedmi put

U nedelju 7. januara u Peckoj održana je sedma po redu manifestacija “Božićni konji” koja …