U Biblioteci održan razgovor o ivanjdanskim običajima

Na Ilindan, 2. avgusta u velikoj sali Biblioteke održan je razgovor o ivanjdanskim običajima u Zapadnoj Srbiji, a povodom 16. Sajma šljiva i održavanja izložbama “Zlatne ruke “ i „Trg starih zanata“ koje predstavljaju nematerijalno kulturno nasleđe našeg kraja.

U okviru programa, saradnica Biblioteke Gordana Pajić, muzejski savetnik etnolog u Narodnom muzeju u Valjevu, predsednica Muzejskog društva Srbije predstavila je projekt, koji je u protekloj godini podržalo MК pod nazivom „Ivanjdanski venčići – običaj valjevskog kraja i drugih susednih oblasti zapadne Srbije“ i nakon čega je usledila projekcija filma „Ivanjsko cveće“.

Sa gošćom Gordanom Pajić razgovarali smo o običaju pletenja venčića od Ivanjske trave ili Bogorodičine trave, otvorili pitanja o tome zašto se pletu venci na Ivanjdan, kako je to povezano sa zajednicama, a kako sa arhitekturom, kako je to izgledalo u prošlosti, a kako danas, na koji način su vatra i voda prisutne u ivanjdanskim običajima, a na koji način biljke., na koje načine se verovanja prenose. Posebna simbolika u ivanjdanjskim običajima vidi se i u samom obliku venca odnosno kruga- cikličnog toka vremena.

Razgovor o ivanjdanskim običajima našeg kraja bio je podsticaj učesnicama izložbe „Zlatne ruke“ za predstavljanje običaja našeg kraja.

Foto album sa ovog programa nalazi se na FB stranici Biblioteka Osečina.

Check Also

VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE-Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

Uprelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 07.07.2023. god. (Ivanjdan), održana je nezaboravna …