PODRŠKA PORODICAMA – NOVČANA POMOĆ RODITELjIMA

U okviru Programa podrška rađanju i roditeljstvu, s ciljem povećanja populacione politike i povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, u sali biblioteke organizovana je podela auto-sedišta i novčane pomoći roditeljima za novorođenu decu.

Predsednik opštine Nikola Tomić i koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja Veličko Marković, uručili su poklone roditeljima, majkama koje su to pravo stekle u periodu od 01.07.2020. do 31.12.2020.godine.
„Čestitam vam na najlepšoj ulozi. Biti roditelj je veliki i odgovoran, celoživotni zadatak, ali isto tako i prilika da svojim umećem, ljubavlju i mudrošću usmerite svoje dete na putu odrastanja i ostvarenja.

Želim da istaknem da je ovo jedan od najlepših događaja u ovoj godini. Opština Osečina ovim i drugim aktivnostima, besplatan boravak u vrtiću za treće i svako sledeće dete i decu iz socijalno ugroženih porodica, besplatni udžbenici za prvake, čini sve u nameri da doprinese stvaranju društva jednakih mogućnosti za svako dete. Planirano je povećanje novčanog iznosa za drugorođeno dete i iznosiće 75% od prosečne neto zarade, od sledeće godine”, izjavio je predsednik Nikola Tomić.


Po rečima Velička Marković, koordinatora Saveta za bezbednost saobraćaja, auto-sedišta i određen novčani iznos, dobili su svi roditelji koji su podneli zahtev, odnosno roditelji čija su deca rođena u drugoj polovini godine i čije boravište je na teritoriji opštine Osečina.
Broj rođene dece u drugoj polovini 2020. godine je 38, 24 devojčice i 14 dečaka.
Novčana pomoć koju su dobili roditelji za novorođenu decu iznosi 50% za prvorođeno i drugorođeno dete, i 100% za treće i svako sledeće dete, od prosečne zarade bez poreza i doprinosa po zaposlenom u Republici Srbiji, prema poslednjem zvanično objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike u odnosu na dan isplate.
Po 30.000, dinara dodeljeno je za 11 provorođene dece i 18 drugorođene dece, po 60.000, dinara dodeljeno je za 7 trećerođene dece i 2 četvrtorođene dece.


Prema statistici u 2020. godini ukupno je rođeno 77 dece.

Check Also

Humanitarni turnir u malom fudbalu: Za Tijanu Danilović

U subotu i nedelju, 24. i 25. avgusta Sportski centar Osečina organizuje humanitarni turnir u …