EVROPSКI DAN JEZIКA U OŠ „VOJVODA MIŠIĆ“ PECКA

Učenici naše škole, sa svojim nastavnicima, su povodom Evropskog dana jezika, koji se od 2001. godine, na incijativu Saveta Evrope proslavlja svake godine, 26. septembra, a u cilju da se jača svest o raznolikosti jezika i promoviše kultura različitih evropskih zemalja, su različitim aktivnostima obeležili dvadesetogodišnjicu proslave ovog ovog važnog praznika.

Vodeći se čuvenim citatom Rajdarda Кiplinga: „Reči su, naravno, najmoćniji lek koji je čovečanstvo koristilo“,Za obežavanje dvadesetogodišnjice ovog dana izbrali smo jednu lekovitu, moćnu, prelepu reč sa svom njenom simbolikom – reč most.Verujemo da je lepa reč ona reč koja ima najveću moć, verujemo da lepa reč zaista gvozdena vrata otvara. Izabrali smo onu reč koja koja i u svom osnovnom i metaforičnom značenju približava, spaja ljude različitih jezika i kultura, predstavlja večitu ljudsku težnju da se prepreke prevaziđu. Veza, spona, nit, lanac, prelaz, povezivanje, pobeda, napredak – sva ova simbolična značenja reči most u vezi su sa duhom koji promoviše Evropski dan jezika.U tom duhu i smislu literana sekcija i likovna sekcija naše škole raspisale su su konkurse za najbolje radove.

Najbolje literarne radove napisali su Luka Nenadović, učenik trećeg razreda i Tanja Đurđević, učenica osmog razreda. Кatarina Ivković i Miloš Đokić, učenici trećeg razreda uradili su najlepše likovne radove.Literarne radove su pročitali pobednici konkursa na priredbi organizovanoj u našoj školi, a likovni radovi čine deo izložbe posvećene Evropskom danu jezika.Priredba u našoj školi organizovana u skladu sa svim epidemiološkim merama. Najpre smo se podsetili o mostovima od onoga ko je o njima najlepše pisao. Odlomak iz „Mostova“ Ive Andrića govorila je Jelena Nenadović, učenica petog razreda. Preveli smo reč most na nekoliko evropskih jezika i na taj način upotpunili likovne radove i samu izložbu.

Našom priredbom na kojoj smo uživali i čuli od članova recitatorske sekcije kako treba recitovati na maternjem, ali i na ruskom i engleskom jeziku, pokazali smo i kako ne bi trebalo izgovarati strane reči, što su nam dočarali članovi dramske sekcije izvodeći na scenu Femu iz čuvene „Pokondirene tikve“ Jovana Sterije Popovića. Nijedan jezik se ne može naučiti preko noći, nijedno znanje se ne može kupiti, što veoma slikovito i duhovito pokazuje Femin lik.

Nadamo se da smo našom priredbom i izložbom sagradili svojevsni most koji predstavlja našu težnju i večitu ljudsku težnju da se ljudi povežu, da se ne dele, jer zajedno mogu sve. Naše niti satkane od reči i crteža bi mogle biti naš putokaz, most ka uvažavanju, prihvatanju, razumevanju, stavaranju istinske bliskosti među nama samima i među evropskim narodima. Jedan od mostova koji smo gradili oviru naših aktivnosti za obelažavanje Evropskog dana jezika jeste i most do našeg vernog prijatelja i saradnika – Biblioteke Osečina.

Naši učenici napravili su pano za Biblioteku inspirisan Evropskim danom jezika i simbolikom reči most. U duhu Dana povezivanja, razumevanja i tolerancije nismo zaboravili ni humanost. Naši učenici podržali su akciju „Čep za hendikep“ i odneli u Biblioteku čepove koje su prikupili.Gradite mostove, prave i simbolične…Samo uvek gradite!Srećan Evropski dan jezika!

Check Also

Spektakl na otvaranju polusezone: OFK Osečina pregazila Lajkovčane na prolećnoj premijeri

Možda i jedan od najboljih dana od kako se igra fudbal u Osečini. Od samog …